Ίδρυση της κοινότητας του Καλαμακίου

Οι προσπάθειες για την ίδρυση Κοινότητας έγιναν στις αρχές του 1927, από τοπικό Κτηματικό Σύνδεσμο. Πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν ο εργολάβος και κτηματομεσίτης Νικόλαος Μαλτέζος και γραμματέας ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος.

Η Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 1927 έχει καταγραφεί ως ιστορική μέρα για τον τόπο μας. Τότε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα, που έφερε τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη και του υπουργού Ανδρέα Ζαϊμη, με το οποίο ιδρύθηκε η Κοινότητα Καλαμακίου. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Μαλτέζος.
Στη διάρκεια του επόμενου χρόνου, το 1928, από τον μηχανικό Αντώνιο Πιζάνη, εκπονήθηκε το πρώτο σχέδιο της πόλης. Αρκετά χρόνια αργότερα δόθηκε προς τιμήν του το όνομά του σε ένα στενό δρομάκι που περικλύεται από τους δρόμους Θεμιστοκλέους, Κανάρη, Θουκυδίδου και τη λεωφόρο Καλαμακίου.

Η νεοσυσταθείσα κοινότητα στεγάστηκε σε μικρό μαγαζάκι στην παλιά αγορά Μαλτέζου. Αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα από τα σπίτια του καθηγητή Λογοθετόπουλου, κοντά στην παλιά ταβέρνα «Μαρίδα», όπου σήμερα υπάρχει γνωστή αλυσίδα καταστημάτων πίτσας. Οι υπηρεσίες της Κοινότητες, πριν την οριστική όπως απεδείχθη στέγασή τους στη οδό Αριστοτέλους 53, φιλοξενήθηκαν σε σπίτι στην οδό Μεγίστης.

Ίδρυση δήμου Αλίμου

Δήμος Αλίμου. Στις μέρες μας υπερκαλύπτει την έκταση που κάλυπτε ο αρχαίος Δήμος Αλιεύοντος, ο οποίος καταλέγεται όχι μόνο στους πρώτους δήμους του κράτους των Αθηνών, αλλά και τους πλέον μαγευτικούς, της εποχής εκείνης. Το στίγμα του Αλίμου, η πατρίδα του μεγαλύτερου ιστορικού της αρχαιότητας του Θουκυδίδη, εντοπίζεται στα βάθη της προϊστορίας, όπου το 5.000 π. Χ. βρέθηκαν οικισμοί.
Στην Αρχαιότητα, η Αττική είχε περίπου 170 δήμους κατανεμημένους σε δέκα φυλές. Ένα από τα τμήματα του αρχαίου δήμου Αττικής είχε την ονομασία Αλίμους και ανήκε στη Λεοντώδη φυλή. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Έλληνες που προέρχονταν από αυτή τη φυλή ήταν γενναίοι σαν λιοντάρια.
Ο Αλιμος από την Αθήνα, το αρχαίο «Ιοστεφές Άστυ», «τας κλεινής Αθήνας», απείχε 35 στάδια, δηλαδή κάτι περισσότερο από 6.600 μέτρα. Ο Δημοσθένης (384 - 322 π.χ.) αναφέρει πως οι δημότες Αλιεύοντος συμμετείχαν σε ψηφοφορία που έγινε επί των ημερών του.


Ιστορία