Γενικές πληροφορίες
Ο Άλιμος είναι αστική περιοχή με 50.000 κατοίκους περίπου. Οι περισσότεροι κατατάσσονται στη μεσαία και αστική τάξη. Παρατηρείται χαμηλό ποσοστό αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων και ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο.
1) Η εγκληματικότητα στην περιοχή, χαρακτηρίζεται ως χαμηλή.
2) Η παραβατική συμπεριφορά αφορά κυρίως τροχονομικές παραβάσεις, παραβάσεις που αφορούν πολεοδομικό κανονισμό, κατέκληση διωκόμενων αδικημάτων του ποινικού κώδικα σε βαθμό πλημμελήματος (κυρίως εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες και φθορές αντικειμένων ιδιοκτησίας πολιτών).
Η παραβατική συμπεριφορά πολιτών έναντι του νόμου ( που αυτή τιμωρείται ποινικά ) διακρίνεται σε:
- πταίσματα (τιμωρούνται με πρόστιμα)
- πλημμελήματα και κακουργήματα (τιμωρούνται με φυλάκιση)
Σε καθημερινή βάση , στο Α.Τ .(αστυνομικό τμήμα) παρατηρούμε 3 επεισόδια κατά μέσο όρο με σκοπό την διευθέτηση αυτών και την μη εξέλιξη τους σε ποινικά αδικήματα . Επιπλέον καθημερινά έχουμε περίπου 2-3 κλητεύσεις ιδιωτών στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου (με την διαμεσολάβηση των οργάνων τάξεως και αξιωματικών υπηρεσίας), να επιτυγχάνεται η ειρηνική επίλυση διαφορών .
3)Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός στην ηλικία ή στο φύλο . Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 70% από όσα έχουμε αναφέρει στην παράγραφο 2 , είναι άνδρες ,30 % γυναίκες με μέση ηλικία 35-45 . Με εξαίρεση τροχονομικές παραβάσεις ποσοστά 90% άνδρες και 10 % γυναίκες με μέση ηλικία 20 - 35.
4)Κυρίως στο Κάτω Καλαμάκι (με εξαίρεση κάποιες περιοχές) ,οι κάτοικοι έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο.

5)Από το Α.Τ. κινούνται έγχρωμα περιπολικά οχήματα όλο το 24ωρο .Στους κεντρικούς - εμπορικούς δρόμους της περιοχής γίνονται πεζές περιπολίες 2-3 ατόμων με στόχο την πρόληψη της εγκληματικότητας και την καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Επιπλέον στη περιοχή του Άλιμου, λειτουργεί ο θεσμός του Αστυνομικού της γειτονιάς με 4 αστυνομικούς χωρισμένους ανά ζεύγη που επισκέπτονται φορείς για ενημέρωση αυτών, καθώς και οικίες που κυρίως διαμένουν ηλικιωμένοι , για παροχή βοήθειας. Επιπλέον η ομάδα αυτή φροντίζει για συλλογή πληροφοριών που μετά επεξεργασία και ελέγχο διοχετεύονται στα αρμόδια γραφεία και οικείο τμήμα ασφαλείας. . Εκτός από τα περιπολικά κινούνται στον Άλιμο 2 ζευγάρια αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με μοτοσικλέτες με σκοπό την πιο άμεση επέμβαση σε σοβαρά περιστατικά.
6) Μια φορά κάθε 3 μήνες συγκαλείται συντονιστικό όργανο με τη συνδρομή του οικείου πρώτου βαθμού Ο.Τ.Α(οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης) όπου επανακαθορίζονται στόχοι και τρόποι δράσεις με ανταλλαγή πληροφοριών εκατέρωθεν.
7)Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του τελευταίου καιρού, παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα σε σχέση άλλες χρονιές και για αυτό, τα μέτρα ασφάλειας έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια προς αυτό το σκοπό έχει εφοδιαστεί η αστυνομία με σύγχρονο εξοπλισμό (δορυφορικά συστήματα ασφαλείας, άμεσος έλεγχος μέσω τερματικών δικαστικών ταυτοτήτων πολιτών) . Πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο τα τμήματα ασφαλείας .
8)Όπως όλοι οι τομείς, έτσι και το προσωπικό στη αστυνομία συνταξιοδοτείται στα 35 χρόνια και κατά τη γνώμη της ότι ανταποκρίνεται στον ρόλο του.. το δυναμικό είναι ενισχύεται με συνεχή πρόσληψη νέων αστυνομικών( μέσω πανελλήνιων εξετάσεων )οι οποίοι είναι περισσότερο καταρτισμένοι, με μεγαλύτερη μόρφωση και αυξημένη επιχειρησιακή δυνατότητα λόγω νεαρής ηλικίας

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώθηκαν: από μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, από ανάγνωση τοπικών εφημερίδων, από κατ’ ιδίαν συνάντηση των μελών της ομάδας με τον γραμματέα του Α.Τ. του Αλίμου και από μελέτη στατιστικών στοιχείων .Οι παρακάτω πληροφορίες μας δόθηκαν από τον τμήμα ασφαλείας του Α.Τ του Δήμου Αλίμου.
Η αστυνομία και ή εγκληματικότητα στον Αλιμο Αττικής
ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Ελληνική Αστυνομία για την καλύτερη Αστυνόμευση σε όλη την Ελληνική Επικράτεια έχει διαχωρίσει τα καθημερινά εγκλήματα σε διαφόρων ειδών κατηγόριες και για αυτό τον λόγο έχουν ιδρυθεί διάφορες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας , στις οποίες έχουν ταξινομηθεί ανάλογα τα καθημερινά αδικήματα.
Εκτός των κεντρικών Υπηρεσιών , σε κάθε περιοχή ειδικά της Αττικής έχουν συσταθεί Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας για την καλύτερη αστυνόμευση κάθε περιοχής και την πρόληψη και την καταστολή του Εγκλήματος
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Στον Δήμο Αλίμου εκτός του Α.Τ , υπάρχει το αντίστοιχο Τμήμα Ασφαλείας που ασχολείται με αδικήματα μεγαλύτερης βαρύτητας και επικινδυνότητας
Στην ευρύτερη περιοχή του Αλίμου καθημερινώς άγνωστοι δράστες είτε με σύσταση συμμορίας , είτε ενεργώντας μόνοι τους προβαίνουν στις Εξής πράξεις :

1) ΚΛΟΠΕΣ από οικίες
2) ΚΛΟΠΕΣ ΓΕΝΙΚΑ
3) ΚΛΟΠΕΣ από Ι.Χ.Ε.- Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα
4) ΚΛΟΠΕΣ οχημάτων (Ι.Χ.Ε. αυτ/τα και μοτ/τα - μοτ/τες)
5) ΚΛΟΠΕΣ - ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΣΑΝΤΩΝ
6) ΑΠΑΤΕΣ
7) ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
8) ΛΗΣΤΕΙΕΣ
9) ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ
10) ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ
11) ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
12) ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΗΘΩΝ
13) ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
14) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
15) ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
16) ΒΙΑΣΜΟΥΣ
17) ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
18) ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΕΝΙΚΑ

Δεν υπάρχει σταθερό ποσοστό εγκληματικότητας. Παρατηρείται έξαρση στο θέμα κλοπών διαφόρων ειδών από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατά επάγγελμα και κατά συνήθεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποσκοπεί στο ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ή στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Οι ηλικίες των δραστών κυμαίνονται από τα 14 έτη (ανήλικοι) έως υπερήλικες. Η πρόληψη και η καταστολή εγκληματικότητας επιτυγχάνεται είτε με περιπολίες αστυνομικών του αστυνομικού τμήματος είτε με περιπολίες από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας καθώς επίσης με συλλογή πληροφοριών προς ανεύρεση των δραστών του εκάστοτε αδικήματος(ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ)

Λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προαναφερθέντων παραβατικών συμπεριφορών ( που καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό τους), θα ήταν: η ενίσχυση κάθε Αστυνομικής Υπηρεσίας από περισσότερους αστυνομικούς , η άμεση ενημέρωση της αστυνομίας από τον εκάστοτε πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (που αφορά τα ανωτέρω αδικήματα) , το ενδιαφέρον του κάθε πολίτη για τον συμπολίτη του και η σωστή συνεργασία των πολιτών με την Ελληνική Αστυνομία.


Ο Άλιμος σήμερα