Η μαρίνα του Αλίμου
Με συνταγματική πράξη κατά τη περίοδο της χούντας αποσπάστηκαν μεγάλα διοικητικά κομμάτια από το Δήμο Άλιμου τα οποία ανατέθηκαν στο υπουργείο τουρισμού. Στη συνέχεια, ανατέθηκαν στον ΕΟΤ , έπειτα στη ΣΤΑ και αργότερα σε ιδιώτες, οι οποίοι για τη μεταχείριση αυτών των κομματιών χρειάζονται την έγκριση του Δήμου (π.χ ενοικίαση αυτών των περιοχών). Οι μόνοι παραλιακοί χώροι που ελέγχονται από το δήμο είναι η Όστρια (έπειτα από τη χρηματοδότηση του δήμου για τη δημιουργία της) και η περιοχή όπου η οδός Καλαμακίου συναντάει τη παραλία. Στα σχέδια του δήμου είναι η ανάπτυξη της πόλης με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η εύκολη πρόσβαση των πολιτών από τη μαρίνα προς την πόλη τους αλλά και το αντίστροφο. Αυτό αποφασίστηκε, έπειτα από διαμαρτυρίες των πολιτών ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των πολιτών στη παράλια.Ο Δήμος διεκδικεί επιχειρηματικά την διαχείριση της μαρίνας.Η μαρίνα αρνείται να πληρώσει τον δήμο για τη καθαριότητα.Ο δήμος προσπαθεί να ανοίξει τις παραλίες,αλλά το κράτος τον εμποδίζει.Ο δήμος προσπαθεί να ελέγξει την μαρίνα.
Τα έσοδα του Δήμου
1)Δημοτικά τέλη(Δ.Ε.Η)
2)Χρηματοδότηση (ειδικοί φόροι υπουργείου εσωτερικών με πληθυσμιακά κριτήρια π.χ σχολεία ,Ο.Ε.Η, απορρίμματα,πολυκατοικίες κ.α )Ο δήμος παίρνει κρατική χρηματοδότηση. Για το έτος 2011 αφορά 38.000 κατοίκους και από τον επόμενο χρόνο θα αφορά 41.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν απογραφεί επισήμως.
3)Άμεση φορολογία: Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν τα καταστήματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες. Όμως τα τέλη αυτά αποδίδουν μόνο το 2% από τα συνολικά έσοδα του δήμου.Μέσα σε αυτή την κατηγορία, δεν ανήκουν τα μεγάλα καταστήματα καθώς προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα και όχι υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην αποτελούν μέρος των δημοτικών τελών.Ένα ειδικό τέλος επιβάλλεται σε αυτά τα καταστήματα που αφορά τα απορρίμματα τους.
Αρμοδιότητες του Δήμου
1)Έκδοση πιστοποιητικών
2)Έλεγχος και εποπτεία καταστημάτων για την διασφάλιση πληρωμής των δημοτικών τελών
3)Εποπτεία δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών
4)Ανακύκλωση-Περιβαλλοντική φροντίδα του δήμου
5)Παιδεία(δημόσιων σχολείων)
Ο δήμος δίνει προτεραιότητα σε όλους τους τομείς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τομέα,όμως η κρατική χρηματοδότηση περιέχει και κάποιους περιορισμούς ως προς την διαχείριση των χρημάτων π.χ το κράτος χρηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο πόσο για την παιδεία το οποίο ο δήμος δεν μπορεί να ξεπεράσει και να δώσει περισσότερα στα σχολεία.
Ανακύκλωση
Ο δήμος Άλιμου ήταν από τους πρώτους που πήρε μέρος στο πρόγραμμα ανακύκλωσης το 2006 για αυτό και οι μπλε κάδοι έκαναν την εμφάνισή τους, νωρίτερα σε σχέση με άλλους δήμους.Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ξεχωριστό απορριμματοφόρο για τους κάδους ανακύκλωσης ,κάτι που ο δήμος προσπαθεί να επιλυσει, Τελος η κομποστοποιηση είναι ένας παράγοντας ο οποίος θα φέρει πολλά έσοδα στον δήμο Αλίμου ,καθώς τα χρήματα που αφορούν τα απορρίμματα θα αξιοποιηθούν σε άλλους φορείς όπως υγειά και παιδεία.
Χρεοκοπία
Το χρέος του δήμου Άλιμου αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ και δημιουργήθηκε, τα τελευταία 20 χρονια.Παρ’όλα αυτά ,ευθύνη για το χρέος αυτό έχει και το κράτος, καθώς τις δυο αυτές δεκαετίες δεν έδινε όλη τη επιχορήγηση στο δήμο ,με αποτέλεσμα να οφείλει στο δήμο 45.000.000 ευρω.Δεν υπάρχουν πιθανότητες εξισορρόπησης του χρέους.Το κύριο μέρος αυτού του χρέους οφείλεται στα διάφορα δάνεια αλλά και στην αργοπορημένη πληρωμή των προμηθευτων.Με τη προϋπόθεση ότι το κράτος δίνει τα 45.000.000 που χρωστά στο δήμο όχι μόνο θα ξεχρεωναμε,αλλά και θα γινόταν η άμεση αγορά απορριμματοφόρων και κάδων κομποστοποίησης. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στασιμότητα του χρέους. Ορισμένες από τις δαπάνες είναι δικαιολογημένες και άλλες αδικαιολόγητες( για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους).
Μετανάστευση
Δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα μετανάστευσης στον Άλιμο ,καθώς η κοινωνία του Άλιμου χαρακτηρίζεται ως ‘χωριό’ και γενικά είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση στους μετανάστες.
Μετρό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, το μέτρο έχει τελειώσει τις εργασίες του εδώ και 3 χρόνια. Όμως το πρόβλημα που υπάρχει και εμποδίζει το άνοιγμα του σταθμού και τη συνέχιση της γραμμής είναι η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων και γραμμών από την εταιρία SIEMENS. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει καθώς κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επέκταση των γραμμών . Αν βρεθεί λύση, η στάση του μέτρο στον δήμο μας θα λειτουργήσει μετά από 1 χρόνο.

Πάρκα
Αναλογικά με άλλους δήμους , ο δήμος μας έχει αρκετά πάρκα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών . Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης .
Παλαιοτέρα , οι ιδιώτες έδωσαν εκτάσεις γης με ενοικίαση στο δήμο για την καλύτερη αξιοποίηση τους . Αν ο δήμος δεν καταφέρει να πληρώσει τους ιδιώτες ,τότε οι διάφορες αυτές εκτάσεις θα επανέλθουν στα χέρια των ιδιωτών π.χ. περιοχές στο λόφο πανί και στην μαρίνα.


Ο Άλιμος σήμερα