Σύγχρονη ιστορία

Το Καλαμάκι αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν παραθεριστικός τόπος των πλούσιων Αθηναίων, οι οποίοι απολάμβαναν τη θάλασσα. Η ονομασία Καλαμάκι προέρχεται από ένα τρίκλωνο ή τετράκλωνο καλάμι της περιοχής, το οποίο βρίσκονταν σε κάποιο σταυροδρόμι, που εκείνη την εποχή ήταν το κεντρικό σημείο για όλους όσοι διέρχονταν από το δρόμο της Φαληρικής ακτής, με κατεύθυνση τον Άγιο Κοσμά ή το Μπριάμι.
Η περιοχή τα Κομνηνά ή αλλιώς Χασάνι (ο σημερινός Λιμός), ήταν γεωργικό χωριό, που δεν διέθετε ούτε τον πλούτο ούτε τη φυσική ομορφιά του Καλαμακίου.
Τότε το Καλαμάκι, ως συνοικισμός της κοινότητας Μπραχαμίου, αριθμούσε τους πεντακόσιους κατοίκους. Λιγοστές οικογένειες, όχι περισσότερες από 100, διέμεναν στην πλειονότητά τους κατά μήκος της παραλίας από το Εδέμ μέχρι το αεροδρόμιο και τον Άγιο Κοσμά.
Τότε, λοιπόν, οι Μπραχαμιώτες, δεν έβλεπαν μακριά μέσα στο χρόνο, έτσι ώστε να προβάλουν κάποια αντίσταση για το γεγονός ότι γίνονταν ενέργειες απόσχισης του συνοικισμού.
Τότε, οι κάτοικοι του Μπραχαμίου , οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνταν με αγροτικές δουλειές, περιφρονούσαν το Καλαμάκι γιατί η ποιότητα και η ποσότητα των καρπών της γης δεν τους ικανοποιούσε. Η συγκομιδή σε στάρι, κριθάρι και την αναμενόμενη σοδειά.
Θεωρούσαν , λοιπόν , άγονο το μέρος και ακριβώς για το λόγο αυτό άρχισαν να πουλάνε τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι του Μπραχαμίου είχαν κατορθώσει να έχουν των καρπών της γης δεν τους ικανοποιούσε. Θεωρούσαν , λοιπόν , άγονο το μέρος και ακριβώς για το λόγο αυτό άρχισαν να πουλάνε τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι του Μπραχαμίου είχαν κατορθώσει να έχουν στην ιδιοκτησία τους τεράστιες εκτάσεις οι οποίες εκτείνονταν από την λεωφόρο Βουλιαγμένης έως την παραλία .


Ιστορία